• Aj v matematike úspešní
        • Aj v matematike úspešní

          7. 2. 2023

          Minulé týždne boli bohaté na okresné kolá predmetových olympiád.Konalo sa aj prvé zosérie okresných kôl Matematickej olympiády tentokrát pre kategórie Z9 a Z5. Reprezentovali nás deviataci Zdenka Bujňáková, Kristína Kormošová, Matej Valkučák a piatak Lukáš Ludvik. Najviac sa darilo Matejovi Valkučákovi, ktorý v konkurencii 15 spolusúťažiacich obsadil 2. miesto a postúpil do krajského kola. Úspešnou riešiteľkou je aj Zdenka Bujňáková, ktorá skončila na 6. mieste. Tešíme sa z úspechu a veríme, že bude motiváciou pre ďalších fanúšikov matematiky.

          Ing. Jana Straková

      • Druhé miesto v okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku
        • Druhé miesto v okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku

          6. 2. 2023

          Okresné kolo súťaže Olympiáda v nemeckom jazyku sa konalo 18.1.2023 v ABC Centre voľného času v Prešove.  Žiaci ZŠ súťažia v písomnej a ústnej časti  v dvoch kategóriách: 1A a 1B. Našu školu reprezentovali Ema Ševčíková (7.A), Samuel Repeľ (8.B) a Adam Reištetter (8.B). Adamovi Reištetterovi  sa veľmi darilo, v kategórii 1B získal výborné 2. miesto, Ema skončila vo svojej kategórii tretia a Samuel štvrtý. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu a Adamovi, ktorý postúpil do krajského kola, držíme palce!

          Mgr. Alena Jarošová

        • Prvé miesto v súťaži Ruské slovo

          3. 2. 2023

          "Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom."

          Súťaž Ruské slovo, ktorej cieľom je prehĺbiť záujem žiakov o ruský jazyk, kultúru, rozvíjať estetické cítenie, komunikačné a interpretačné schopnosti a podnecovať tvorivosť žiakov, sa konala 1.2.2023 v Prešove.

          V krajskom kole v kategórii skupinový spev našu školu reprezentovali žiačky Eliška Bujňáková, Vanesa Jurová, Terézia Martoňáková, Paulína Molčanová, Soňa Tomčíková s technickou podporou Kristíny Kormošovej a Tamary Stariňákovej.

          Celoslovenská koordinátorka súťaže Mgr. Natália Dostovalová, CSc. privítala 48 súťažiacich v rôznych kategóriách.

          Naše žiačky zvíťazili vo svojej kategórii a postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 17.2.2023 v Košiciach.

          Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          Emília Lipovská, vyučujúca RJ 

        • Jedno druhé a dve prvé miesta v okresnej súťaži Šaliansky Maťko

          30. 1. 2023

          V stredu 25. januára sa v priestoroch našej školy uskutočnilo okresné kolo celoslovenskej súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J.C. Hronského, v ktorej cez povesť spoznávame krásu a jedinečnosť našej slovenskej krajiny.

          Sily v recitovaní si zmerali 36 recitátori zo 17 škôl okresu Sabinov.

          Úspešní recitátori našej školy zažiarili: Petronela Varcholová z 3.B sa umiestnila na 2. mieste v I. kategórii. Richard Varga zo 4.A si vybojoval 1.miesto v II. kategóriiEliška Bujňáková zo 6.A získala 1. miesto v III. kategórii. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.

          Postupujúcim víťazom Richardovi Vargovi a Eliške Bujňákovej želáme veľa úspechov v krajskom kole.

          Mgr. Ľudmila Dobrovičová

        • Odovzdávanie výpisov za 1. polrok šk. roka 2022/2023

          30. 1. 2023

          Vedenie školy oznamuje rodičom a žiakom, že 1. polrok školského roku 2022/2023 sa končí v utorok 31. januára 2023. Žiaci dostanú výpisy klasifikácie, prospechu a dochádzky za prvý polrok v utorok 31. januára 2023 na poslednej vyučovacej hodine.

           

          V tento deň

          žiaci 1. stupňa končia vyučovanie 4. vyučovacou hodinou (o 11:15 hod.),

          žiaci 2. stupňa končia vyučovanie 5. vyučovacou hodinou (o 12:05 hod.).

          V prípade absencie dostane žiak výpis po nástupe do školy.

           

          ŠKD a školská jedáleň funguje v riadnom režime.

        • Oznam vedúcej školskej jedálne

          25. 1. 2023

          Školská jedáleň je od januára zapojená do "Školského mliečneho programu". Deti dostávajú 3,5% mliečko v krabičke. Prosíme rodičov aby upozornili svoje deti, nech toto mliečko nerozlievajú  a neničia, ak ho nechcú vypiť, nech ho donesú domov Vám.   

          Od januára si deti nemusia vybrať neodhlásený obed do jednorazovej nádoby / s poplatkom/, môžu si doniesť obedár.

        • Školské kolo 28. ročníka Šalianskeho Maťka J. C. Hronského

          16. 1. 2023

          Dňa 13. januára sa konalo školské kolo v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského s nasledovným umiestnením recitátorov:

          I.kategória     2.-3.roč.

          1. Petronela Varcholová 3.B
          2. Chiara Blašková 3.B
          3. Michaela Poráčová 3.B

          Čestné uznanie: Esther Príhodová 3.A, Dorota Križlalkovičová 3.A, Adela Bujňáková 3.A, Lara Gunárová 3.B, Diana Dinisová 3.B

          II. kategória 4.-5.roč.

          1. Richard Varga 4.A
          2. Elena Karabašová 4.A
          3. Salome Stričová 4.A

          Čestné uznanie: Zoe Župová 5.A, Zoe Terifajová 5.A

          III. kategória – 6.-7.roč.

          1.  Eliška Bujňáková 6.A
          2.  Vanda Ceperková 6.A
          3.  Liliana Molčanová 6.A

          Recitátorom ďakujeme za umelecké prezentovanie slovenských povestí, umiestneným recitátorom srdečne blahoželáme a postupujúcim víťazom prajeme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa uskutoční na našej škole 25.1.2023.

          Mgr. Ľudmila Dobrovičová, koorginátorka súťaže

        • Školské kolo Olympiády z nemeckého jazyka

          16. 1. 2023

          Aj v našej škole sa konalo školské kolo súťaže Olympiády z nemeckého jazyka. Žiaci ZŠ súťažia v dvoch kategóriách: 1A a 1B. 30.11.  a 1.12. prihlásení žiaci zdolali písomné i ústne  úlohy  a dosiahli takéto výsledky: v kategórii 1A 3.miesto získala Ema Bujňačková (7.A), 2.miesto Kristína Nováková (7.A) a 1.miesto Ema Ševčíková (7.A). V kategórii 1B  3. miesto získala Aneta Bohovecká (9.A), 2.miesto obsadil  Samuel Repeľ (8.B) a 1.miesto získal Adam Reištetter (8.B).

          Úspešným žiakom (Ema Ševčíková, Adam Reištetter  a Samuel Repeľ) držíme palce v okresnom kole!

          Mgr. Alena Jarošová

        • Spomienky na december 2022

          11. 1. 2023

          Mesiac december  je medzi jednotlivými mesiacmi kráľom lásky, porozumenia a obdarovania. Zahŕňa v sebe najkrajšie sviatky - Vianoce, s ktorými sú späté aj mnohé aktivity v našej škole. Príjemnú atmosféru Vianoc dotvorila aj vianočná výzdoba interiéru našej školy. Radosť a úsmev vykúzlil našim deťom Mikuláš, ktorého sme obdarovali pesničkami, básničkami a krásnym programom. „Mikuláš, Mikuláš, čo v tom košíčku máš?“ znela otázka našich detí. Odpoveď našli v balíčku plných sladkostí.

          V našej škole prebiehala aj Vianočná pošta. Deti písali a kreslili listy Ježiškovi a vyrábali pohľadnice a pozdravy pre starkých do charitných domovov v Nitre a Jasove. Do tohto projektu sa zapojili žiaci 4.A a 1.A triedy.

          Veľa času sme venovali aj príprave darčeka pre rodičov vo forme vianočného programu pod názvom Anjelské Vianoce. Z tried sa ozývali nácviky piesní, básní, tancov, ktoré vyvrcholili 15.12. na vianočnom koncerte.

          Vianočný koncert dopĺňala aj bohatá výstavka žiakov výtvarného krúžku spolu s tržnicou, voňavými oplátkami a chutným punčom žiakov 9.A triedy. Tržnicou sa žiaci reprezentovali aj v meste spolu s kultúrnym programom na vianočných trhoch.

          Keďže mesiac december je sviatkom obdarovania, potešili sme kultúrnym programom aj našich starkých v Charitnom dome v Lipanoch. Pri tejto príležitosti okrem programu boli obdarovaní aj darčekmi z projektu Krabica od topánok.

          Úsmev sme vykúzlili svojim programom aj deťom z MŠ Kapitána Nálepku a Rehabilitačného centra pod vedením pani učiteľky J. Smolkovej a iných pedagógov.

          Predvianočná nálada vyvrcholila zdobením medovníčkov. Deti pod vedením pani učiteľky Bujňákovej sa premenili na malých cukrárov a ozdobili krásne medovníčky.

          Posledný deň  mali deti možnosť si medzi sebou odovzdať  vianočné pozdravy formou vianočnej pošty a zakúpiť si malé upomienkové darčeky na školskej knižnici.

          Veríme, že táto vianočná atmosféra plná lásky a porozumenia vyvrcholila vo všetkých rodinách našich žiakov a spolu prežili šťastné a požehnané Vianoce.

                                                                                    Kolektív učiteľov ZŠ Hviezdoslavova 1, Lipany

        • Poplatky do ŠJ

          10. 1. 2023

          Od januára 2023 mesto Lipany  v súvislosti s prijatím novely Všeobecne záväzného nariadenia o určení čiastočných úhrad v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Lipany č. 3/2022 z 15. 12. 2022 a po prehodnotení stravnej jednotky vydáva mesto Lipany pre školské jedálne a výdajné školské jedálne tento cenník.

           

          Poplatky od 1.1.2023

          1.stupeň                1,30 €

          2.stupeň                1,50 €

          Dospelí                   5, -- €

        • Školské súťaže vo florbale, v basketbale a vo volejbale

          19. 12. 2022

          November bol pre našu školu plný športových súťaží.  V dňoch 24. – 25.11.2022 sa uskutočnili okresné kolá žiakov a žiačok v basketbale. Naši žiaci obsadili štvrté miesto. Naše žiačky si počínali lepšie, skončili druhé a iba krôčik im chýbal k postupu do krajského kola.

          Hneď ďalší týždeň naša škola organizovala okresné kola žiakov a žiačok vo florbale. Z 11 prihlásených škôl naši chlapci nenašli premožiteľa a suverénne postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční v máji. Naše dievčatá mali rovnaký počet bodov ako víťaz okresného kola. Rozhodol vzájomný zápas, ktorý sme prehrali 0:1 a obsadili sme krásne druhé miesto.

          Okresného kola vo volejbale sa zúčastnili naši ôsmaci. Po dobrom výkone sme sa nakoniec tešili z tretieho miesta.

          Všetkým by som sa chcel poďakovať za vzornú reprezentáciu našej školy a popriať im veľa ďalších úspechov a zážitkov.

          Mgr. Kamil Zagrapan

      • Zimné vydanie Hviezdičky
        • Zimné vydanie Hviezdičky

          14. 12. 2022

          V týchto dňoch vychádza zimné vydanie časopisu Hviezdička. Nájdete v ňom vianočnú anketu pre žiakov i učiteľov, omaľovanky, rébusy, tipy na zimné čítanie a mnoho ďalšieho. Zakúpiť si ho môžete od dievčat z redakčnej rady Chiary a Slávky z 8. A triedy. Cena: 0,50€. 

          Mgr. Alena Jarošová

      • Školské kolo Pytagoriády
        • Školské kolo Pytagoriády

          12. 12. 2022

          V dňoch 7. a 8. decembra sa konalo školské kolo dlhoročnej matematickej súťaže Pytagoriáda, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. V súťaži teda nerozhodujú len vedomosti, logika, ale aj rýchlosť riešenia. Do súťaže sa tento rok zapojilo 40 žiakov 3. až 8. ročníka. Úspešných z nich však tentokrát bolo len 15 súťažiacich, v kategórii P5 neuspel nikto. Ostatné kategórie mali svojich víťazov. Najviac úspešných riešiteľov mala kategória P3. Umiestnili sa v poradí Leo Dominik Pekár s 25 bodmi, Adam Berdis s 22 bodmi a Petronela Varcholová s počtom bodov 19. V kategórii P4 boli na čele dvojica Jakub Šuhaj a Martin Kamenec s rovnakým počtom bodov 18 a rovnako na druhom mieste sa umiestnila dvojica Richard Varga a Salome Stričová, ktorí mali 17 bodov. V kategórii P6 boli úspešné iba dve žiačky Lenka Čajníková s počtom bodov 21 a Soňa Tomčíková s 18 bodmi. Úlohy kategórie P7 zvládla iba Emma Bujňáčková, ktorá získala 13 bodov. Medzi ôsmakmi sme mali experta Samuela Repeľa, ktorý vypočítal všetkých 15 príkladov a ešte s získal 8 bodov za čas, teda spolu získal 23 bodov, len o bod menej mal Adam Reištetter a tretím úspešným riešiteľom sa stal Pavol Varchola so 14 bodmi. Úlohy určite neboli jednoduché a je predpoklad, že v okresnom kole budú  ešte náročnejšie, takže blahoželáme a budeme vám fandiť, aby ich postupujúci úspešne zvládli.

          Ing. Jana Straková

        • Lomihlav

          12. 12. 2022

          Lomihlav je matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií. Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh a bonusov vo forme hádaniek a hlavolamov, ktoré v priebehu súťaže postupne získavajú. Žiaci majú možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou a porovnať svoje sily s ostatnými. Súťaž Lomihlav, ktorú organizuje   Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach a Združenie STROM sa tento rok uskutočnila 9.12.2022 v priestoroch Gymnázia, Alejová 1 v Košiciach. Zaregistrovaných bolo 48 mužstiev. Našu školu reprezentovala štvorica deviatakov Kristína Kormošová, Zdenka Bujňáková, Matej Valkučák a Matej Martoňák, ktorá v silnej konkurencií žiakov matematických tried, tried pre nadané deti, osemročných gymnázií z Prešovského a Košického kraja obsadili 39. miesto, ale zažili neopakovateľnú atmosféru športovej haly plnej kockatých hláv, ktoré baví matematika a dôležitú skúsenosť v boji so stresom ako predprípravu pred Testovaním 9 a prijímacími pohovormi na stredné školy.

          Ing. Jana Straková

        • Šachisti v akcii

          9. 12. 2022

          V mesiaci november sme sa zúčastnili dvoch šachových turnajov. Žiaci bojovali o Pohár 17. novembra a zúčastnili sa okresných Majstrovstiev žiakov a žiačok základných a stredných škôl. Našu školu na týchto turnajoch reprezentovali žiaci Marko Falat, Simon Hovanec, Jozef Kožuško, Marek Plavčan, Oliver Vološin, Andrei Kuchin, Emma Bujňáčková, Terézia Martoňáková a Tamara Šándorová. Konkurencia bola veľmi silná. Zatiaľ sa nám nepodarilo umiestniť na popredných miestach, no nabrali sme cenné skúsenosti pre dosahovanie úspechov v budúcnosti.

        • Mikulášske všeličo 

          7. 12. 2022

          Vždy sa tešíme na príchod najkrajších sviatkov roka, na Vianoce. Je to čas, keď ľudia majú zvyčajne k sebe bližšie. Svoje srdcia otvárame viac ako inokedy. Vianoce majú svoje čaro pre malých i veľkých. Prinášajú nám slávnostné tajuplné ovzdušie: stromček, jasličky, sviečky, darčeky, hračky, pozdravné karty, rodinné návštevy, koledy a najmä spoločnú večeru v rodinnom kruhu. Vianoce v nás vyvolávajú dojem čohosi tajomne krásneho, dobrého a veľkého. V mestskej športovej hale pri ZŠ Hviezdoslavova 1, Lipany, sa 2. decembra zišlo osem súťažiacich 5-členných družstiev detí zo školských klubov nášho regiónu. Spoločne sa zúčastnili podujatia Mikulášske všeličo. Všetci prítomní si prešli jednotlivé Mikulášske stanovištia, v ktorých si navzájom zmerali sily, športové výkony, tvorivosť, vynaliezavosť, vedomosti, ale aj vytrvalosť či šťastie. Išlo o podujatie, ktoré si získalo srdcia nielen organizátorov, ale aj všetkých jeho účastníkov. Ako usporiadatelia projektu týmto chceme poďakovať deťom a p. vychovávateľkám za ich účasť.

          Tejto akcie sa zúčastnili ŠKD: Brezovica, Dubovica, Krivany, Lipany, Hviezdoslavova 1 (I.-III. oddelenie), Rožkovany a Torysa.

          Mgr. Eva Lipovská

      • Olympiáda v anglickom jazyku
        • Olympiáda v anglickom jazyku

          4. 12. 2022

          23. novembra sa na Hviezdičke  konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.
          Napriek náročným úlohám sa žiakom podarilo uspieť a dosiahli pekné výsledky. V kategórii
          1A 3.miesto získala Ema Ševčíková (7.A), 2.miesto Karolína Bujňačková (7.A) a 1.miesto
          Emma Bujňačková (7.A). V kategórii 1B je na 3.mieste Kristína Kormošová (9.A). Na 2.
          mieste sa s rovnakým počtom bodov umiestnili dvaja žiaci 8.B triedy: Adam Reištetter
          a Samuel Repeľ. Najviac bodov v kategórii 1B získala Rebeka Gunárová (9.A). Emma a
          Rebeka, držíme palce v okresnom kole!

          Mgr. Zuzana Genčurová 

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje